Диетата в която вярмам : От холистична гледна точка вече знаем, че човек е цялостен и неделим и че живота и бита му се подчинява на херметичните принципи ,така че наднорменото тегло, целулита и лошата обмяна са само симптоми на нещо по- голямо основата на болеста трябва да се търси другаде ,винаги лекуваме светагледа и чуството а не тялото .Е Наднорменото тегло отразява чуството за несигурност прекомерна тревога и понякога нужда от защита ,когато това се среща при децата те просто отразяват някой от родителите си неговия миловен модел е горепосочения! Примерно ако правителството обяви извънредно положение или война вместо обичайните покупки от супермаркета веднага ще почнем да се презапасяваме с продукти и консерви двойно и тройно ,същото би се случило ако тръгнем по труден преход примерно да прекосим Сахара едва ли бихме тръгнали с ръце в джобовете – складираме в раницата продукти и вода ! Ето че вече си представяте многото хора ,които са избрали да гледат на живота като несигурен като битка и проблем и организма веднага отговаря на мисълта /тревога и несигурност като складира вода и мазнини –наднормено тегло ,задрръжка на течности и целулит Така че единствената диета която няма обратен ефект и е природо съобразна е в главата и тя е следната :обичам се, одобрявам се и съм в безопасност, имам доверие в процеса на живота живея в сигурен с справедлив свят и това да стане наше верию защото от по дълбока гледна точка наистина е така ,Вселената не признава негативен опит всичко притежава позитивно намерение и е в наше благо само трябва да се отпуснем и да приемем и проумеем урока а не да се борим с целия свят -той да се промени по нашата гледна точка ! Живеем ли в хармония и с лекота приемаме съдбата – тялото ни бързо ще се освободи от излишните кризисни запаси от мазнини и вода и скоро ще стане гъвкаво и леко каквито са и мислите и поведението ни! Успех !По -долу излагам елементи от древната система Аюрведа тя балансира и действа но няма ли го горе описаното ще трябва да сме на диета цял живот, което пак води до несигурност и порочен кръг Аюрведа В превод от санскрит, езикът на боговете, Веда означава сигурно знание. Аюрведа е древна наука за здравето и дълголетието. Тя е част от ведическите писания, свещените текстове на Бхарата Варша (Древна Индия). Всички те пренасят своята мъдрост през вековете от незапомнени времена до наши дни. Като част от ведическото знание, тази древна наука е призвана да ни даде разбирането за връзката на душата с Бога и начина за постигане на съвършен живот. Най-висшата цел на човешкия живот, според ведическата литература, е Бхагавата-дхарма (вечният дълг на живото същество) - възстановяване на прекъснатите взаимоотношения на любов с Бога и прекратяване на самсара (колелото на вечно раждане и смърт в материалния свят). Аюрведа е изначалната медицина, дадена ни от Данвантари (проявление на Бог Вишну). Тя съдържа методи за провеждане на профилактика, диагностика и лечение на различните видове болести, атакуващи грубото и фино материално тяло. Аюрведа е практична наука за живота, чиито принципи са универсални и приложими във всяка сфера на човешката дейност. Този поглед върху света дава възможност на търсещите духовна хармония, спокойствие и дълголетие да се докоснат до Божественото и Непреходното чрез един от Неговите аспекти - науката за тялото. Тялото, според Аюрведа, е янтра (машина), която приютява душата в материалния свят. Душата, за разлика от тялото, има вечна природа. Тя сменя своята янтра живот след живот, както се сменя овехтяла дреха. Ако се грижим за тази янтра според божествените закони, тя може да ни помогне за постигането на вътрешно и външно равновесие по пътя към съвършенството. Аюрведа ни дава разбиране за фините закони на природата (пракрити), които влияят върху нашето тяло и заобикалящата го среда. Елементите в природата, три-гуна (характеристиките на материята), три-доша (характеристиките на тялото) и карма (последиците от дейността) са обединени от Аюрведа в единна система. Основа на материалното творение и на самото грубо и фино материално тяло са осемте отделени божествени енергии, под формата на материалните елементи - земя (бхумих), вода (апах), огън (анала), въздух (ваюх), етер (кхам), ум (манах), интелигентност (будхих) и лъжливо его (аханкарах), под чието въздействие, душата се отъждествява с материята. Вегетарианството Здравословно хранене не означава непременно лишаване от любимите вкусни блюда. Правилните хранителни навици могат да ни издигнат до по-висшия вкус на доброто в материалния свят (саттва-гуна), което се характеризира със спокойствие, уравновесеност, знание, чистота, удовлетвореност и щастие. От нас просто се иска да изоставим вредните за тялото съставки и да ги заменим с полезни. Така нашите сетива ще бъдат удовлетворени, без да се налага да вредим на организмите си. Това е рецептата за постигане на вътрешен баланс, който да ни изведе до съвършенството. Саттва диетата препоръчва вегетариански начин на хранене. Вегетарианството е в основата на ведическата култура. Според Ведите, храната, приготвена от плътта на убитите животни препятства развитието на фините мозъчни тъкани, подпомагащи осъзнаването на Абсолюта. Ведическата култура отрежда на човека място на закрилник на по-низшите видове, смятани в тази традиция за негови братя. Принципът за ненасилие спрямо другите живи същества (ахимса), популяризиран чрез вайшнавизма, будизма и други източни традиции извън пределите на Древна Индия, е в основата на ведическата формула за духовно издигане. Според закона за карма, консумацията на месо води до много тежки последици в този и следващите ни животи. Аюрведа ни учи, че вегетарианството е не просто основа на здравословния начин на живот, а и на благочестието – гаранция за добра карма и бърз духовен напредък. Съвременната цивилизация налага стереотипите си на живите същества, попаднали в човешко тяло, още от зората на живота им. В последно време, митът за незаменимите аминокиселини постепенно избледнява и все по-често ставаме свидетели на новаторското вегетарианско мислене. Техническият прогрес сложи край на епохата, в която липсата на достатъчно информация беше основна причина за избора на не вегетариански начин на хранене. В днешно време, заливащата ни информационна вълна отново даде на хората правото на собствен избор. Вегетарианският начин на хранене, според Аюрведа, има своите правила. Не се препоръчват, например, хлябът и други подобни на него тестени изделия с мая, както и всички видове храни, основани на ферментационни процеси. Ведическото кулинарно изкуство ни предлага особено вкусните и полезни чапати (вид индийски плоски хлебчета), паратхи (подобни на банички, печени на сач закуски), хачапури (питчици пълнени със сирене), самоси (пирожки с най-разнообразни сладки и солени плънки) и много, много други прекрасни хлебни изделия без мая. Прекалената консумация на пикантни, дълбоко пържени, тежки и с остър вкус храни са смятани от Аюрведа за препятстващи живота в саттва-гуна. Древната ведическа медицина ни предлага балансирани храни, овкусени с умело използвани подправки, които сами по себе си са лекарства от аптеката на природата. Друг принцип от Аюрведа е да се използва гхи (пречистено краве масло), както за приготвяне на храната, така и за чисто лечебни цели. То притежава изключително ценни качества, които дори се засилват с времето. Съществуват древни аюрведически рецепти за лечение на различни болести, в състава на които влиза десет и повече годишно гхи, наречено пурана-гхи. То се смесва с различни билки, за да създаде благоприятна среда за тяхното приемане от организма. В древната ведическа традиция самото приготвяне на този млечен продукт се е смятало за много благочестива дейност. Можете лесно да получите гхи, загрявайки на слаб огън прясно краве масло в съд с двойно дъно. Обикновено 1 час е достатъчен, за да направите гхи от 1 кг. масло. Необходима ви е решетеста лъжица, с която да обирате пяната, образуваща се на повърхността. Не трябва да оставяте маслото да завира. Постепенно то ще стане златисто и прозрачно до самото дъно. Това е древният метод за отделяне на белтъчините и другите допълнителни съставки, намиращи се в маслото. Те също са много полезни за готвене, но са нетрайни и трябва веднага да се използват. Това е процес, чрез който получавате мазнина без каквито и да е примеси. Гхи е напълно чисто и може да престои така с години без да промени изключителните си качества. Най-подходящо е то да се пази чисто и да се съхранява на хладно, в плътно затворени глинени съдове. Аюрведа ни съветва да не смесваме на едно хранене сурови плодове и зеленчуци, както и прясно и кисело мляко. Ежедневното приемане на достатъчно количество чиста и прясна вода, за предпочитане не газирана, също е особено важно. Както знаете, бялата захар е смятана от Аюрведа за особено вредна и затова на различните типове конституции се препоръчват различни видове нерафинирани алтернативни подсладители като: захар от тръстика, фурми и други плодове, от някои видове зърнени храни, захарно цвекло, кленов сироп и т.н. Хората от забързаното съвременно общество не се интересуват достатъчно от съставките на храните, които се купуват от магазина. Това е предпоставка за консумация на храни с недостатъчно ясно и полезно съдържание. Аюрведа препоръчва всеки сам да приготвя храната си, за да е сигурен в нейните качества, както и за да избегне евентуално вредно влияние. Естествено, това не винаги е възможно, но поне бихме могли да избегнем инерцията и внимателно да проверяваме хранителните съставки, отбелязани в съдържанието върху етикетите. Всеки, който не е запознат от близо с тази информация, ще бъде искрено учуден да научи от какви източници се добиват много от оцветителите, стабилизаторите и други подобни допълнителни съставки на храните и козметичните продукти от нашия бит. Голяма част от различните „Е” номера, както и много други на пръв поглед безобидно звучащи неясни научни наименования, отбелязани върху различните етикети, представляват добавки, извличани от костите, очите, крилата, плацентата и стомасите на убити животни и насекоми. Подходът към храненето в Аюрведа е базиран на това, към кой телесен тип (доша) принадлежите. Основните типове са 3 (вата, пита и капха), но има и смесени. Ето най-общо, кратко описание на всеки от тях: Вата: Жилави хора с дребни кости и тънка, мургава кожа. С фини, тъмни и чупливи коси. Малки очи, тесни устни, тънък или гърбав нос. Пита: Хора със средно телосложение и добре развита мускулатура. Светла кожа, често обсипана с бенки и лунички, меки светли или червеникави коси. Чертите на лицето са умерено изразени, очите най-често са светли, а носът - прав. Капха: Едри, пълни хора с големи крайници. Кожата е светла, често – мазна, косата – гъста, с дебел косъм. Лицето е обло, с големи очи и нос. Устните са плътни, зъбите – бели и големи. Основният принцип на храненето в Аюрведа е, че храните, които са подходящи за един тип, са отрова за друг: Вата – най-подходящи храни: зърнени и бобови – пшеница, зеленчуци – всички, освен суров лук и картофи, плодове – всички, освен ябълки, круши и пъпеш, ядки – орехи, бадеми, кедрови ядки, масло – сусамово, млечни продукти – всички млечнокисели, особено кисело мляко, сладкиши – всички освен шоколад. Най-подходящ вкус на храната – сладък, кисел и солен. Пита – най-подходящи храни: зърнени и бобови – всички освен царевица, зеленчуци – всички сурови зеленчуци освен лук, плодове – всички освен цитрусови, ядки - не се препоръчват, млечни продукти – всички освен млечнокиселите, сладкиши – мед. Най-подходящ вкус на храната – сладък, горчив и стипчив. Капха – най-подходящи храни: зърнени и бобови – царевица, соя, зеленчуци – всички, но не сурови, а задушени, плодове – ябълки и круши, ядки – не се препоръчват, масло – слънчогледово и царевично (ограничено), млечни продукти – не се препоръчват освен козе мляко, сладкиши – мед. Най-подходящ вкус на храната - лют, горчив и стипчив. Хранене според вкуса Според Аюрведа всеки от шестте вкуса влияе различно на човешкото тяло. Естествено, съвременните продукти често са със смесен вкус. Киселият вкус (земя и огън) е полезен за сърцето и храносмилането. Излишъкът на храна с кисел вкус може да доведе до слабост, отпадналост, бледост, треска, световъртеж, нередовен стомах. Сладкият вкус (земя и вода) дава прилив на енергия и положителни емоции. Излишъкът на храни със сладък вкус води до затлъстяване, диабет, злокачествени тумори. Соленият вкус (вода и огън) засилва храносмилателната активност, отделянето на пот, слюнка и сълзи. Излишната употреба на храни със солен вкус може да предизвика ранно побеляване на косата и поява на бръчки, кожни болести. Лютивият вкус (огън и въздух) засилва апетита, облекчава храносмилането, загрява, възбужда сексуално. Излишъкът на люто предизвиква жажда, болки в гърба, треперене на ръцете. Горчивият вкус (въздух) улеснява изхвърлянето на токсините от организма и изгарянето на мазнините, лекува кожни заболявания. Горчивите храни рядко се приемат в излишък, но ако това се случи, водят до изтощение и слабост. Стипчивият вкус (въздух и земя) прочиства кръвта, ускорява затварянето на раните, изгаря мазнините. Прекаляването със стипчивата храна води до запек и болки в сърцето. Какво е Хранене по Аюрведа? Ако искате да приложите науката за хармония и здраве Аюрведа в живота си, започнете с храненето. Организирането на храненето предполага отработване на някои естествени правила, препоръчвани от Аюрведа: - Яжте в спокойна обстановка и се наслаждавайте на храната. Хранете се винаги седнали, редовно и по възможност по едно и също време. По време на хранене не трябва да работите, да гледате телевизия, да четете. При това стремете се да говорите по-малко. - Яжте винаги тогава, когато сте гладни и последната храна е напълно смляна – 3-6 часа след последното хранене. Избягвайте да се хапвате между храненията. - Обядът трябва да бъде основното ви ядене. Вечер яжте само лека храна и преди всичко не много късно. След ранната вечеря и преди заспиване по възможност не се хранете, понеже храната трудно се преработва и пречи на съня. - Яжте на спокойствие – нито бързо, нито бавно. Оставете свободно място в стомаха, за да се осъществи правилно храносмилателния процес. - След хранене трябва да се чувствате подсилени и доволни, а не тежки и пълни. - Към яденето пийте топла вода, чай или сок. - Ако пиете мляко, пийте го отделно или заедно със сладки храни. (Според Аюрведа сладки храни са повечето зърнени храни и плодове.) Кипнато за кратко време и подправено, то се приема най-добре от организма. Млякото е самостоятелна храна - Вашата храна – поне на обед – трябва да съдържа всички шест вкусови усещания. (Според Аюрведа вкусовите усещания са: сладко, кисело, солено, тръпчиво, лютиво и горчиво.) В избора на храна се насочвайте и от вашите нужди. Тялото ви показва чрез апетита това, от което имате нужда, за да бъдете в равновесие. Желанието за употреба на храни, които вредят на тялото, е резултат от недобри навици или когато сте излезли от равновесие и затова нямате усет към нуждите на тялото си. - Избягвайте алкохол, кафе, газирани напитки и шоколад. - По възможност вечер не яжте кисело мляко, извара, сирене, а също и никакви други животински белтъчини – месо и риба. - Не гответе и не печете ястия с мед, понеже загретият мед произвежда шлаки. - Избягвайте ледено студени храни и напитки, понеже отслабват храносмилателната сила. - Веднъж приготвени храни не бива да затопляте втори път. Хранете се с прясно приготвена храна. - Храната трябва да бъде вкусна, добре подредена и да бъде радост за окото. Трябва да стимулира всичките сетива: основно мирис, вкус и зрение. - Приготвяйте своята храна с любов в една спокойна и щастлива атмосфера. - Научете се да различавате какво е добро за вашето тяло. Учете се! Когато имате понякога влечение към нещо, което знаете, че не е добро за тялото ви, спокойно го опитайте. Дъвчете го внимателно и се опитайте да разберете какъв е истинският му вкус. - Ако сте осъзнали вкусовите качества и съдържащите се в храната вещества, този опит ще ви ръководи и в бъдеще. Често по този начин се премахва желанието за консумация на нездравословни храни. Например: шоколад – какво ви се яде от шоколада – сладко – захар или горчиво – какао? - Доброто качество на храната, балансираното й количество и правилният ритъм на приемане я превръща в мощно лекарство, което ни подсилва и лекува. - Храносмилателната сила се нарушава най-много от прекалено много или прекалено често ядене. Такова действие имат и белтъчните храни, когато се приемат вечер. - Причина за газове и чувство за умора е четенето, а през последните десетилетия – и от гледането на телевизия по време на ядене. - Равновесието в резултат на правилната обмяна на веществата в телесните тъкани и редовното отделяне на хранителните отпадъци, както и щастливото състояние на духа и сетивата, са предпоставка за здраве. - Аюрведа предлага да се ръководим от вътрешното си чувство и да се учим какво е добро за всеки един от нас индивидуално. Тези кратки предписания са съществена част от разбирането за храненето, което Аюрведа ни предлага. Те са и важна първа стъпка в изграждането на здравословен стил на живот. В съчетание с добре балансирани рецепти, индивидуално подбрани според вашия телесен тип, те ще ви помогнат да се научите да се храните така, че да бъдете здрави и щастливи и да водите живот в съгласие със себе си. |